În ciuda progresului spectaculos al medicinei, milioane de oameni continuă să folosească remedii naturale împotriva bolilor de orice tip. Considerând cel mai adesea că medicamentele chimice nu fac altceva decât să introducă toxine în corp și să dăuneze ficatului sau altor organe, mai bine de 70% din oamenii de pretutindeni preferă ca atunci când sunt răciți sau prezintă diverse dureri, să se orienteze spre o soluție naturală, fie din propria grădină, fie de pe rafturile farmaciilor. Sunt oare chiar atât de benefice aceste plante vindecătoare?
Un lucru interesant este faptul că oricâtă încredere ar avea cineva în aceste tratamente, în momentul în care observă că starea lor de sănătate nu evoluează înspre bine, ezită să le spună medicilor ce anume au consumat. Din această cauză, unele tratamente medicamentoase s-ar putea ca, în contactul cu cele naturale, să ducă la o serie de reacții adverse precum stări de greață, oboseală sau dureri de cap.
Acest lucru se datorează în cea mai mare parte faptului că tratamentele naturiste nu sunt, de regulă, supuse niciunui studiu clinic. Fiind considerate alimente, producătorii pot trece peste toate controalele și testările în laboratoare, ajungând direct pe rafturile farmaciilor.
Un alt risc pe care vi-l asumați în momentul în care cumpărați astfel de tratamente, este incertitudinea. Tocmai pentru că nimeni nu le controlează, nu veți putea ști dacă acea cantitate de plante medicinale inscripționată pe etichetă este cea reală. Cu alte cuvinte, este posibil ca aceste tratamente să aibă o concentrație extrem de scăzută, incapabilă de a avea vreun efect pozitiv asupra organismului.
Chiar dacă nu vă confruntați cu o astfel de situație, trebuie să știți că eficacitatea fiecărei plante medicinale depinde de o serie de factori precum condițiile climatice și nivelul de fertilitate a solului în care au fost cultivate. Drept urmare, nu este exclusă posibilitatea ca, de la un an la altul, calitatea produsului să fie diferită fără a se atrage atenția asupra acestui aspect.
Remediile naturale vin în multe forme, în funcție de consistență și de gradul de concentrare. Dacă siropurile sunt cele mai recomandate pentru durerile de gât, tincturile de exemplu sunt foarte slab concentrate, fiind ideale doar ca suplimente alimentare. Ceaiurile în schimb pot fi consumate zilnic, iar pastilele doar pe perioada stabilită în diagnosticul medicului.
Datorită interesului tot mai mare pe care din ce în ce mai mulți oameni îl prezintă față de remediile naturale, au început să fie introduse cursuri speciale în programa studenților la medicină. Cu toate acestea, majoritatea medicilor nu recomandă plantele medicinale decât ca și tratamente suplimentare, luate în combinație cu cele chimice.