Computerul a devenit primul sprijin pentru interesele, cunoştinţele sau nevoile noastre, scutind mult timp şi efort. La doar un click distanţă, ai acces la informaţii pe care până acum le găseai pe raftul din bibliotecă, ai cinema la tine acasă sau poţi să fii la curent cu toate noutăţile din jurul tău mai ceva ca o agenţie de presă. Dar tu nu eşti mereu la birou sau acasă, nu? Şi atunci apare nevoia unui computer portabil. Întrebarea este pe care să îl cumperi: netbook sau notebook?
Netbook-ul este mai compact, mai uşor de purtat, dar totodată mai mic, de la ecran până la tastatură. Iar dacă nu ai tocmai degete de pianist, atunci sigur îţi vei îndrepta atenţia către un notebook. Aşa că cel mai indicat ar fi să le punem pe cele două faţă în faţă şi să facem o prezentare cât mai fair.
* Durata de viaţă a bateriei: aici, netbook-urile sunt în avantaj. Absenţa unei unităţi optice şi monitorul mic contribuie la o durată mai lungă de viaţă pentru baterie. Ca exemplu, netbook-ul Asus 1215n are o baterie ce ţine până la 6h, Asus Eee PC 1005PE până la 11h, iar Acer Aspire D260 până la 8h. În general, netbook-urile care vin cu SSD (solid state drive), cum ar fi Apple MacBook Air, au durata bateriei mai mare decât cele cu HDD normal. Dar avem şi notebook-uri care au ajuns la performanţe impresionante legate de autonomie: Toshiba Portege R700 se bucură de o autonomie cuprinsă între 8 şi 12 ore; Maguay eXpertBook 3G.02 cu o autonomie de aproximativ 6 ore, notebook-ul Apple MacBook Pro duce până la 8h şi lista poate continua. Producătorii încep să acorde o importanţă tot mai mare autonomiei şi produc echipamente ecologice cu un consum redus de energie.
* Dimensiuni şi greutate: netbook-urile au un ecran ce variază ca dimensiune între 7 şi 12 inch, pe când ecranul notebook-urilor (laptop-urilor) se încadrează între 13 şi 17 inch şi chiar mai mare. Cu siguranţă, pentru aceia pentru care scrisul mic reprezintă o dificultate este recomandat notebook-ul.
Tastatura unui netbook poate să ajungă chiar şi la 80% – 90% din dimensiunea tastaturii unui laptop. În ceea ce priveşte greutatea, e ca şi cum ai compara un fulg cu un bulgare de zăpadă. De unde netbook-urile pot cântări până la 1,5 kg, notebook-urile ajung şi până la 4,5 kg.
* Capacitatea de stocare şi viteza: dacă într-un netbook poţi îndesa până la 4Gb de RAM, într-un notebook încap de la 2 până la 16 GB (cele cu DDR3); iar procesoarele de notebook (Core 2 Duo sau seria Intel Core i3, i5, i7) sunt superioare ca viteza netbook-urilor (gama Atom). Clar, notebook-ul dispune de o viteză mult mai mare, prin urmare multitasking-ul nu este un impediment: poţi fără greutate să editezi poze sau să rulezi aplicaţii ce mănâncă mult din memorie. Nu poţi face însă la fel de multe şi cu netbook-uri. Totuşi pentru mini laptop-uri au apărut diferite tehnologii – ex. nVidia Optimus – care au dus la o creştere a performanţelor.
Pe un mini PC se pot stoca în general la fel de multe date ca pe un notebook, HDD-urile folosite fiind în majoritatea cazurilor la fel. Dacă ar fi să upgradezi însă oricare dintre ele la un SSD, capacitatea de stocare ar scădea între 16 şi 320Gb, în funcţie de cât eşti dispus să plăteşti. Beneficiile sunt viteza şi consumul redus, dar se reduce spaţiul de stocare.
* Unităţi optice externe: pe un netbook, nu există drive-uri CD/DVD. În schimb, un laptop dispune de asemenea unităţi optice, astfel încât să vizualizezi un film sau să asculţi ultimul album al formaţiei preferate de pe un CD/DVD nu reprezintă o problemă. Dar poţi oricând să îţi cumperi un CD/DVD drive extern, dacă ai într-adevăr nevoie.
* Software: pe un netbook, poţi regăsi majoritatea sistemelor de operare disponibile în prezent (Windows XP, Vista sau Windows 7, Linux Ubuntu sau Mac OS), dar acestea sunt adaptate la capacitatea de lucru a netbook-urilor; de aceea, există anumite teme complexe sau caracteristici ale sistemelor de mai sus ce nu se regăsesc pe un mini laptop, cum ar fi transparenţele de Windows 7 Aero. Pe majoritatea notebook-urilor însă, toate sistemele de operare menţionate funcţionează fără probleme sau restricţii.
* Conectivitatea: atât netbook-urile, cât şi notebook-urile dispun de Bluetooth încorporat. Deşi depinde de marca şi model, există pe piaţă atât mini laptop-uri, cât şi laptop-uri cu port pentru conexiune Ethernet, două, trei sau chiar patru porturi USB şi carduri Wireless.
* Cost: un netbook poate fi achiziţionat începând de la jumătate din valoarea celui mai ieftin notebook de pe piaţă, aproximativ 800 lei, fiind, în general, cu mult mai ieftin decât un laptop normal.
Un netbook poate părea soluţia perfectă datorită portabilităţii şi a bateriei, iar pentru web browsing sau e-mail, este ideal. Dar dacă eşti nevoit să te uiţi în calculator toată ziua, şi să foloseşti Word-ul sau Excel-ul constant, poate un notebook este cea mai bună alegere; degetele tale şi ochii tăi îţi vor mulţumi. Aşteptăm şi alte păreri pro sau contra cu privire la acest subiect delicat – Netbook vs. Notebook.