În ultimii ani, comunicarea digitală nu se mai rezumă doar la câteva cuvinte sau propoziții simple. Acele imagini micuțe numite emoji au ajuns atât de populare, încât aproape fiecare conversație, fie ea amicală sau în interes de afaceri, conține cel puțin un zâmbăreț.
Un studiu a arătat chiar că oamenii sesizează o schimbare de atitudine în sens negativ atunci când persoana cu care schimbă mesaje nu mai folosește emoji. Din alt punct de vedere, oamenii care nu le utilizează deloc sunt cel mai adesea catalogați drept distanți, lipsiți de entuziasm și reci.
Surprinzător sau nu, emoji-urile există de acum 18 ani, fiind lansate în 1999. Cu toate acestea, popularitatea lor a crescut abia în 2012, atunci când Apple le-a incorport în versiunea de iOS 6. Iar de atunci, aproape fiecare sistem de operare are câte un set de fețe colorate, cât mai asemănătoare cu versiunea originală.
Au prins atât de bine la public, încât un an mai târziu, cuvântul emoji a fost inclus chiar în Dicționarul Oxford, alături de alte cuvinte din aceeași sferă, a internetului.
În anii ce au urmat, au fost investite sume serioase în campanii de cercetare și studii legate de acest fenomen. Astfel, a luat naștere aplicația Emoji Tracker, descrisă ca ”un experiment în timp real”. Aceasta nu face altceva decât să numere câți oameni din întreaga lume folosesc emoji pe Twitter.
Motivul pentru care oamenii sunt atât de încântați de ele, este că îi ajută să își exprime emoțiile mult mai bine decât o fac cuvintele. Iar dacă ar fi să judecăm lucrurile din acest punct de vedere, se pare că lumea de peste tot este foarte fericită. Potrivit Emoji Tracker, fața cu lacrimi de bucurie prin intermediul căreia se exprimă hohotele de râs, este cel mai des utilizat emoji pe Twitter. După asta, urmează emoji-ul cu ochi în formă de inimi și inimioarele roz, sugerând faptul că oamenilor le place să își exprime iubirea online.
Dar cu toate că emoji-urile ne ajută să ne arătăm sentimentele atunci când cuvintele par să nu fie de ajuns, uneori trăirile noastre pot fi mult prea complexe pentru a se regăsi într-o singură ideogramă.
În plus, chiar și atunci când credem că am găsit emoji-ul perfect pentru starea noastră, există riscul ca persoana căreia îi este adresat să îl interpreteze greșit. Astfel, destul de adesea se creează confuzii cu privire la mesajul din spatele emoji-urilor.
Pentru asemenea situații, producătorii ingenioși au venit cu o soluție – traducătoarele de emoji! Cum funcționează? Simplu! Introduci emoji-ul în aplicație, iar dicționarul îți va spune ce vrea să însemne, ce stări poate exprima și uneori, chiar exemple în care este folosit.
Monica Dinculescu a dus aceasta poveste la un alt nivel, în care orice text poate fi restrâns și animat cu ușurință. Tot ce trebuie să faceți este să introduceți un text pe site-ul ei personal, iar anumite cuvinte și expresii vor fi înlocuite automat cu fețe colorate. conferind textului un plus de amuzament.
Așadar, simpaticele creații japoneze au ajuns să fie nelipsite din conversațiile noastre zilnice, fiind chiar standardizate și unele dintre ele convertite într-un Unicode, pentru a putea fi folosite pe dispozitive care în mod normal nu le acceptă. Dacă vreți să aflați mai multe, pe internet găsiți un scurt fimuleț care cuprinde întreaga istorie și evoluție ale emoji-urilor.