Skip to main content

Cum alegi anvelopele de iarnă – 4 sfaturi utile

Conducerea pe zăpadă sau pe vreme rece este de multe ori o probă de îndemânare, mai ales pentru șoferii începători. Anvelopele de iarnă si aceste anvelope all season au devenit o obligație, iar vehiculele trebuie dotate cu anvelope corespunzătoare, începând cu luna decembrie și până în martie cel puțin.  

Chiar dacă ultimele ierni nu ne-au adus zăpadă pe perioade lungi de timp, vremea nefavorabilă pe șosele impune aceste anvelope și poate nu știi exact cum vei alege anvelope de iarnă. Primul sfat: nu te încrede în orice fel de sfaturi. Unii conducători auto cumpără urmând păreri și sfaturi de la amatori și apoi regretă achiziția. Trebuie să cumperi exact anvelopele potrivite pentru autoturismul tău. Este esențial să iei în considerare tipul de autovehicul și obiceiurile de conducere atunci când alegi anvelopele.

Pentru a ști mai bine cum să cumperi și pentru a găsi echilibrul potrivit între nevoile autoturismului și bugetul tău, iată câteva sfaturi de urmat pentru a cumpăra anvelopele de iarnă:

1.      Află dimensiunea anvelopelor

În primul rând, este obligatoriu să cunoști dimensiunea anvelopelor, mai ales atunci când comanzi online. Dimensiunea anvelopelor de iarnă trebuie să fie aceeași cu cea a anvelopelor de vară. Pentru a fi sigur de dimensiunea anvelopelor tale, trebuie doar să te uiți pe flancul lateral. Aici vei găsi o inscripție similară următoarelor cifre: P225 / 60 R17. Cum se traduce asta:

·        225 – acest număr corespunde lățimii (în milimetri) a cauciucurilor, adică partea aflată în contact cu solul;

·        60 – acest număr reprezintă raportul (în procente) dintre înălțimea anvelopei (peretele lateral) și lățimea să

·        R17 – este diametrul interior al anvelopei (în inch), litera R este legată de structura de tip radial al anvelopei

2. Gândește-te pe ce drumuri călătorești

Această este informația cea importantă atunci când alegi anvelopele de iarnă. Pe ce tip de drumuri conduci cel mai des? În oraș? Pe drumurile secundare? Pe autostradă? Dacă mergi mult, nu ezită să investești în anvelope de bună calitate. În special gândește-te dacă ai o mașină mică, care este mai susceptibilă la alunecări în condiții dificile.

3. Verifică oferta

E bine să studiezi atent oferta magazinelor. Vei putea compară în primul rând calitatea anvelopelor oferite, în special în ceea ce privește canelurile, elasticitatea și rigiditatea laterală a acestora. Dacă studiezi mai multe oferte de anvelope de iarnă, poți să îți alegi dintre mai multe modele, în funcție de prețul lor, caracteristicile și nevoile tale. Anvelopele de calitate sunt cele ale brandurilor renumite și e bine să le preferi în detrimentul celor „no-name”.

4. Evita să combini anvelopele

Nu este recomandat să ai anvelope diferite pe un vehicul. Acest lucru poate afecta conducerea autovehiculului și poate duce la uzură prematură a pieselor. Așa că evitați să combinați cât mai mult posibil pneurile. Nu te mulțumi iarna cu anvelope all-season, mai ales dacă conduci într-o regiune cu zăpadă și vreme rece, cu carosabil alunecos. Dacă conduci un vehicul off-road, acest sfat este și mai important. Asigurată-te că instalezi patru anvelope identice, car au aceeași marcă.

Rețineți că nu există anvelope perfecte! Orice anvelopă, chiar și cea mai scumpă și cea mai specializată, își va avea punctele forțe și punctele slabe. Întotdeauna există un element de compromis când vine vorba de cumpărarea de anvelope de iarnă.În cele din urmă, nu amâna prea mult achiziția, înainte de a alege cauciucurile de iarnă. În general, toamna cererea crește. Apelează la un distribuitor de anvelope vara care oferă branduri cunoscute, calitate și garanție.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *