Skip to main content
creativitate

Este creativitatea promovată în școli?

Una dintre problemele majore ale societății in care trăim o reprezintă frica tinerilor de a greși, urmată implicit de suprimarea creativității. Această atitudine se datorează în special sistemului de învățământ pe plan mondial, care este structurat astfel încât greșelile făcute în timpul orelor de curs să fie judecate și pedepsite.
Ideea fundamentală pe care se bazează majoritatea școlilor din întreaga lume este aceea că tinerii trebuie instruiți și pregătiți pentru viitoarele decenii. Ei bine, în zilele noastre lucrurile evoluează atât de repede încât este imposibil să deținem chiar și date aproximative despre următorii 10 ani, deci nu se poate ști ce schimbări ne vor aduce deceniilor viitoare.
Cu toate acestea, în cadrul școlilor există aceeași ierarhie general valabilă, în frunte cu domeniul IT si matematica, iar la coada cu artele. Cu alte cuvinte, școlile promovează domenii căutate în prezent la scară largă, punând la dispoziția studenților doar o gamă redusa de posibilități de opțiuni și descurajându-i în cea mai mare parte atunci când aceștia nu țintesc spre un domeniu de top. Acest lucru poate fi demonstrat prin numărul semnificativ redus de ore de arte in comparație cu cel al orelor de matematică, limbi străine, științe sociale etc.
Însă creativitatea nu se manifestă numai prin arta, ci poate apărea în toate domeniile de interes, întrucât acest concept desemnează capacitatea cuiva de a avea idei originale valoroase. Totuși, atunci când se ridică întrebarea „Poate fi creativitatea predată in școli?”, cei mai mulți critici consideră ca răspunsul este negativ indiferent de circumstanțe.
Acest lucru se datorează în cea mai mare parte faptului că procesul de predare nu este înțeles în toată complexitatea sa. Dacă ne rezumăm doar la o formă de predare clasică, bazată pe oferirea de instrucțiuni și determinarea elevului să le urmeze cu exactitate, atunci da, profesorul respectiv va suprima creativitatea elevilor săi. Dar actul în sine de predare trebuie să aibă ca prim obiectiv inspirarea și încurajarea constantă de a gândi pe cont propriu și de a forma idei originale și creative.
Mai multe studii efectuate în aceasta privință au arătat că școlile la nivel global sunt conduse de o singura percepție asupra inteligenței, și anume cea bazată pe capacitatea de a rezolva rapid probleme complexe și de a se adapta anumitor stereotipuri. Așa cum am mai spus, tinerilor nu le este permis să greșească, prin urmare foarte puțini sunt cei care-și asumă criticile venind cu idei originale valoroase.
Așadar, răspunsul, din păcate, este nu, creativitatea nu este promovată în sistemul educațional mondial – citind povești de succes, cu toții tindem să credem că în altă parte este diferit, însă lucrurile în ceea ce privește raportul dintre școli și creativitate stau la fel peste tot în lume.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *