Skip to main content

Efectele lunare asupra organismului uman

Se spune că nopțile cu lună plină afectează organismele vii într-o mai mică sau mai mare măsură. Mulți oameni se plâng de tulburări ale somnului, insomnie sau stări de agitație în această perioadă. Asistenții medicali, polițiștii și alte persoane care lucrează în domeniul urgențelor declară că în nopțile cu lună plină au loc cele mai multe și mai grave incidente. Mai mult, o mare parte dintre chirurgi afirmă că se simt agitați atunci când trebuie să facă intervenții în acele nopți ale lunii întrucât șansele de a greși sunt mult mai mari.

Toate acestea, la care se adaugă miturile cu vârcolaci și strigoi, precum și activitatea ciudată a animalelor fie sălbatice, fie de companie, ar putea avea o explicație comună.

Luna afectează direct suprafețele de apă, determinând mișcările de flux – reflux. Cum corpul uman este alcătuit aproximativ 75% din apă, se poate spune că luna are o influență și asupra noastră, fiind responsabilă cel mai adesea pentru stările de agitație resimțite pe durata lunii pline.

Ce nu s-a luat în considerare însă în această chestiune este faptul că activitatea lunii este concentrată numai asupra suprafețelor deschise, largi de apă. Lacurile de exemplu nu suferă decât o modificare minusculă în mișcarea lor mareo-motrică, prin urmare corpul uman nu prea poate fi afectat sub nicio formă de către aceasta. În plus, mările și oceanele cu diferențe semnificative de flux – reflux suferă aceste modificații de două ori pe zi, ceea ce ar însemna că și noi, la rândul nostru, ar trebui să ne simțim tulburați nu doar în timpul nopții.

Așadar, efectele lunare asupra comportamentului uman nu sunt altceva decât un mit. Dar totuși, unde își au originea? Am putea spune că luna a constituit întotdeauna un mister pentru oamenii dinaintea erei revoluționare.

Înainte de inventarea luminii artificiale, luna era singura călăuză în timpul nopții, iar lumina puternică a nopților cu lună plină cel mai probabil îi ținea treji pe oameni.

În orice caz, nu există date științifice care să demonstreze că luna plină acționează asupra activității cerebrale, deci efectele lunare sunt cel mai adesea doar o concepție psihică greșită, atât de puternică încât uneori chiar poate avea impactele crezute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *